Výber výbavy v závislosti od podmienok

|
27. októbra 2010
|

Podmienky na ihrisku môžu niekedy zmeniť ihrisko na nepoznanie. Hádam každý golfista hral to isté ihrisko v iných podmienkach, či už to bola iba zmena počasia. Profesionálny hráči upravujú svoju výbavu takmer každý turnaj v závislosti od podmienok, za ktorých budú hrať. Výmena wedge v závislosti od typu piesku je len jeden z príkladov.
Mali by sa rekreačný golfisti vôbec zaoberať tým, či majú správnu výbavu na momentálne podmienky? Odpoveď je skôr nie ako áno,  keďže vačšina rekreačných golfistov nehrá až tak často, aby pocítili rozdiel. Ak ale patríte k tým, ktorí hrajú golf viackrát do týždňa, tak Vám možno práve táto rada pomôže ušetriť pár rán.
Prvým dobrým príkladom sú bankre. Ak majú bankre jemný piesok  je dôležité, aby sa palica od piesku odrazila a nie zaryla. Preto je potrebná wedge s vyšším bounce,  ktorý pomôže tomu, aby palica len prekĺzla po piesku. A naopak, ak je piesok kompaktný alebo je tesne po daždi, tak wedge s nižším bounce zabráni tomu, aby sa palica odrazila od piesku.
Úprava ale výmena výbavy sa nevzťahuje len na wedge. Driver a všetky ostatné palice v bagu sa dajú vyberať podľa podmienok. Napríklad na premočenom ihrisku je dôležité zahrať čo najďalej carry, keďže sa lopta po dopade nekotúľa. A naopak na tvrdom ihrisku sa dá dosiahnuť väčších vzdialeností nižšou trajektóriou.
Čo sa týka ostatných palíc, tak aj tam je veľa možností na úpravy. Na ihriskách s úzkymi fairvejami alebo dlhým rafom je dôležité dostať loptu do hry. Dvojka železo alebo hybrid s nízkym loftom sú vhodné práve na tento účel. Taktiež ihriská s členitými a rýchlymi grínmi môžu vyžadovať viac ako obvyklé dve wedge v bagu. Viac možností minimalizuje potreby prispôsobovať palicu a robí ranu jednoduchšou.

Kontaktný formulár



O mne

Jeden z najúspešnejších slovenských golfistov. 6-násobný majster Slovenska v golfe. Víťaz slovenského profesionálneho rebríčka v rokoch 2011-2015. Profesionál roka 2015. Prvý slovenský profesionál, ktorý vyhral profesionálny turnaj mimo územia Slovenska. Spoluzakladateľ a hlavný profesionál Best Swing Golf Academy.

Kontakty

PETER ŠVAJLEN
Golfový profesionál

peter@petersvajlen.com
+421 905 335 501