Mentálna stránka hry

|
27. októbra 2010
|

Športová psychológia je dôležitá súčasť hry, ktorá je často podceňovaná. Jediná negatívna myšlienka môže naprogramovať telo na jej vykonanie. Nižšie sú jednotlivé tipy ako dosiahnuť pozitívne myslenie počas hry.
Jacka Nicklausa dúfam netreba predstavovať. Počas jedného turnaja Jack Nicklaus minul relatívne jednoduchý pat, ktorý mal byť viac menej rutinou. Jeden z fanúšikov sa prihovoril Jackovi: “Mrzí ma, že si ten pat minul“. Jack ale reagoval: “Ja som ten pat neminul, on len nešiel dnu.“
Nicklaus mal pravdu. On zahral ten pat presne ako chcel, takže z jeho perspektívy bolo všetko v poriadku. Jeho mentálny prístup k hre obraňoval a posilňoval jeho sebadôveru. Jeden dobre zahraný pat, ktorý nepremenil, ho neprinútil sa zamýšľať nad zbytočnou ranou ako väčšina golfistov.
Hnevať sa na seba za to, že dnes telo nepodáva taký výkon ako by ste očakávali,  nie je produktívne a ničí sebadôveru. Ľudské telo nie je stroj. Niektoré dni funguje lepšie ako iné v závislosti od viacerých dôvodov. Je dôležité mať správny prístup a každé kolo vyťažiť maximum.
Keď sa pristihnete pri rozhorčovaní nad zahratými ranami a strate koncentrácie, pripomeňte si, že robíte to najlepšie čo sa dá v rámci momentálnych možností. Nič viac sa robiť nedá, takže ďalej sa nad tým netreba zamýšľať.

Kontaktný formulár



O mne

Jeden z najúspešnejších slovenských golfistov. 6-násobný majster Slovenska v golfe. Víťaz slovenského profesionálneho rebríčka v rokoch 2011-2015. Profesionál roka 2015. Prvý slovenský profesionál, ktorý vyhral profesionálny turnaj mimo územia Slovenska. Spoluzakladateľ a hlavný profesionál Best Swing Golf Academy.

Kontakty

PETER ŠVAJLEN
Golfový profesionál

peter@petersvajlen.com
+421 905 335 501