Druhý pokus o Čeladnú

|
01. augusta 2011
|

Publikované v Golf REVUE

Počas leta Peter Švajlen využíva skoro všetky možnosti turnajového hrania na Slovensku a blízkom okolí. Nečudo, že sa snažil dostať na štart Czech Open 2011 v Čeladnej.

Dnes je už jasné, že budete štartovať už po druhý raz na turnaji Európskej túry Czech Open 2011 v Čeladnej. Vlani ste si štart vybojovali v kvalifikácii, ako to bolo tento rok?

V tomto roku nebola žiadna kvalifikácia a za tohtoročný štart som vďačný môjmu sponzorovi, firme ASBIS, ktorá sa mi postarala o sponzorskú kartu.

Je ťažké pre slovenského golfistu  hľadať sponzorov?

Nie je to jednoduché, ale na Slovensku je to určite ľahšie ako v USA.  Tu sa so mnou ľudia aspoň rozprávajú, zvažujú moju ponuku. V Amerike som jeden z veľkého množstva žiadateľov a keďže nepochádzam odtiaľ, takže vždy prednosť dostane Američan.

Idete na Czech Open poučenejší? Aká je tá vaša skúsenosť s odstupu jedného roku?

Vlani to vlastne bol môj prvý profesionálny turnaj a tak to nakoniec aj dopadlo. Bol som tam premotivovaný, čo sa odrazilo na prvých jamkách, kde som zbytočne odovzdal veľa rán. Netreba tam ísť s tým, že je to veľká udalosť, pretože to mi spôsobuje stres a znepríjemňuje komfort hry. Za uplynulý rok som odohral v USA viacero profesionálnych turnajov a naučil sa zvládať turnajovú zodpovednosť a aj stres. Treba tam ísť a zahrať si golf. Dosť som sa venoval golfovej psychológii, prečítal nejaké knižky od Roberta Rotellu, ktorý spolupracuje s veľkými menami z americkej túry. Poučil som sa z nich  a budem sa usilovať to uplatniť.

Čo vás láka na účasti na tomto turnaji?

Je to výborná skúsenosť hrať s tými najpoprednejšími hráčmi Európy. Zároveň chcem zistiť, kam sa za ten rok dostala moja hra. Cut tento rok neberiem ani ako cieľ, skôr ma zaujíma, kde sa dokážem umiestniť.
S ktorým z hráčov Európskej túry by ste si chceli  zahrať vo flajte?
No určite s Rorym , ale zároveň ma láka hrať aj s takými, ktorý dnes už nie sú v popredí, ale kedysi to boli veľké hviezdy, ako napríklad Ernie Els.

Veľkým prekvapením je voľba Maroša Gajana za vášho nového trénera.

Už dlhšiu dobu som hľadal trénera. Môj univerzitný tréner v USA mi už pomôcť nevedel. Viem, kde je problém, ale nevedel som ho sám vyriešiť.  Hovoril som s viacerými ľuďmi, najmä v Rakúsku, ale nemal som z toho dobrý pocit, že by mi vedeli vysvetliť, ako ich odstrániť. S Marošom som absolvoval nejaké skúšobné hodiny.  Došiel na tie isté chyby, o ktorých viem aj sám. Na rozdiel od všetkých mi vedel poradiť, ako to odstrániť, navrhol nejaké motorické cvičenia, urobil mi nejaké merania ohybnosti. Jednoducho iný prístup. Výrazne sa vypracoval za posledný rok, kedy získal certifikát goflového trénera j a stal sa členom Americkej federácie golfových učiteľov. Za tri týždne, čo spolu pracujeme sa mi zmenil pocit z vlastného švihu, mám ho oveľa viac pod kontrolou.

Aké máte plány po Czech Open?

Čaká ma prvé kolo kvalifikačnej školy na Európsku túru v rakúskom Ebreichsdorfe. Nemyslím si, že prejdem všetkými kolami, na to ešte budem asi musieť rok popracovať aj s trénerom. Zatiaľ by som chcel hrať EPD Tour, alebo Alpskú túru, odkiaľ tí najlepší postupujú na Challenge Tour, čo je nižšia túra tej Európskej.

Ostávate v teda v Európe?

Nemám dôvod tu nehrať, ale so zmenou počasia určite pôjdem do USA. Adams Tour je dobrá príležitosť na udržanie si formy a nasávania turnajovej atmosféry a najmä má aj svoju zimnú sériu turnajov. Nuž a návrat do Európy ovplyvní budúcoročný kalendár EPD, alebo Alpskej túry.

Kontaktný formulár



O mne

Jeden z najúspešnejších slovenských golfistov. 6-násobný majster Slovenska v golfe. Víťaz slovenského profesionálneho rebríčka v rokoch 2011-2015. Profesionál roka 2015. Prvý slovenský profesionál, ktorý vyhral profesionálny turnaj mimo územia Slovenska. Spoluzakladateľ a hlavný profesionál Best Swing Golf Academy.

Kontakty

PETER ŠVAJLEN
Golfový profesionál

peter@petersvajlen.com
+421 905 335 501