Prvý profi zárobok

|
17. decembra 2010
|

Publikované v Golf REVUE

Máte novú turnajovú skúsenosť medzi profesionálmi. Ako sa cítite?

Mal som radosť z hry a doslova som si to užíval. Budem sa snažiť odohrať ešte aspoň jeden turnaj tejto série v decembri. Momentálne ma limitujú tréningové podmienky a školské povinnosti. Ale mám veľkú chuť hrať, a ak sa vyskytne vhodná príležitosť, určite ju využijem. Verím, že dokážem súperiť s väčšinou hráčov v tomto štartovom poli a dosahovať dobré umiestnenia.

Ste so svojou hrou spokojný?

Napriek tomu, že som na poslednom turnaji za dve kola zahral celkove štyri rany pod par ihriska, nie som s mojou hrou celkom spokojný. Hlavne som sklamaný z bogey na záverečnej jamke turnaja. Dal som síce ideálny odpal, ale potom sa mi akosi roztriasli ruky. Cítim, že ešte musím na svojej hre popracovať.

Neúspech na poslednej jamke. Máte azda problém s mentálnou stránkou hry?

Nie, tak to nevidím. Osobne považujem športovú psychológiu za veľmi dôležitú súčasť hry, a preto ju rozhodne nepodceňujem. Ak moje telo náhodou nepodáva taký výkon, ako od neho práve očakávam, tak sa na seba nehnevám. Hnev nie je dobrý radca a ľudské telo nie je stroj. Raz funguje lepšie a inokedy horšie. Ak sa pristihnem pri rozhorčovaní sa nad zahranými ranami, hneď si pripomeniem, že robím všetko najlepšie, ako sa v rámci momentálnych možností dá. Viac v danej chvíli aj tak urobiť nemôžem a ďalej sa tým nezaťažujem.

Môžete porovnať Adams Golf Pro Tour s túrami, ktoré organizujú EU PGA alebo US PGA?

Ťažko sa mi to porovnáva. US PGA Tour som ešte nikdy nehral. European Tour som hral jeden raz. A koniec koncov aj moje skúsenosti s Adams Tour sú zatiaľ minimálne, ale charakterizoval by som ju asi takto: je to vynikajúca príprava pre profesionálnych hráčov, ktorí majú ambície hrať na US PGA a Nationalwide Tour. Adams Tour sa hrá od októbra do marca. Turnaje majú nižšie finančné dotácie, a preto ich hráči vnímajú hlavne ako príležitosť udržať si hernú výkonnosť a nie ako príležitosť zarobiť peniaze.

Váš športový vzor?

Jacka Niclausa iste netreba predstavovať. Z neho si beriem príklad najmä v oblasti mentálnej prípravy. Jack  je presvedčený, že jediná negatívna myšlienka môže vaše telo naprogramovať na jej vykonanie. Aj preto vždy myslel pozitívne. Dovoľte malú praktickú ukážku jeho myslenia. Niclaus na turnaji nepremenil pomerne jednoduchý, rutinný pat. Spoluhráč sa mu prihovoril: „Škoda, že si ten pat minul.“ Jack reagoval: „Neminul som ho, on len nespadol dnu.“ Jeho mentálny prístup ku hre ho ochraňoval a zároveň upevňoval jeho sebadôveru. Jeden nepremenený pat ho neprinútil, aby sa začal zamýšľať nad svojím patovaním.

Ďakujem, za rozhovor a všetci v našej redakcii vám držíme palce.

Kontaktný formulár



O mne

Jeden z najúspešnejších slovenských golfistov. 6-násobný majster Slovenska v golfe. Víťaz slovenského profesionálneho rebríčka v rokoch 2011-2015. Profesionál roka 2015. Prvý slovenský profesionál, ktorý vyhral profesionálny turnaj mimo územia Slovenska. Spoluzakladateľ a hlavný profesionál Best Swing Golf Academy.

Kontakty

PETER ŠVAJLEN
Golfový profesionál

peter@petersvajlen.com
+421 905 335 501