Slovenský golfista sa dostal medzi profíkov, no radšej robí zájazdy amatérom

|
19. novembra 2015
|

www,sportinak.sk 19.11.2015

Lucia Tomečková

Peter Švajlen je prvým Slovákom, ktorý sa kvalifikoval na podujatie prestížnej European Tour. S profi golfom však sekol, nepáčilo sa mu žiť po hoteloch.

Skúsenosťami a hrou ho zatiaľ na Slovensku z mužov nikto neprekonal. Zahral si na turnajoch s najlepšími golfistami sveta a zažil pravú turnajovú atmosféru luxusu.

Peter Švajlen mohol žiť vysnívaný život golfistov, on sa však rozhodol podnikať s golfovými potrebami, trénovať a klientom ukázať hru v najkrajších golfových krajinách.

Prečo nezostal na prestížnej European Tour? Prekážal mu život v hoteloch a navyše jeho život profesionálneho golfistu nebol taký lukratívny, ako si ľudia myslia.

Zahrať si hru so Švajlenom je obrovským zážitkom. Mala som to šťastie, že som si s ním mohla celý týždeň hrať v Mekke európskeho golfu, v španielskej oblasti Malaga. Tak ako ďalších sedem hráčov.

Sledovať vycibrený švih vysokej postavy je balzamom pre každú golfovú dušu. Vopred sa musíte psychicky pripraviť, že je schopný zahrať eagle, teda napríklad aj o dva údery menej, ako je par jamky.

„Ále, to snáď nie! Veď golfové pravidlá sú krásne práve preto, že dávajú možnosť vyniknúť každému, aj začiatočníkovi. Aj keď hlavná filozofia golfu je, že jediným, s kým naozaj súperíš, je ihrisko a jeho daný počet rán, podľa ktorého ho musíš zahrať,“ smeje sa Peter, ktorý hrá s amatérmi počas týždňového golfového zájazdu vkuse 6 dní za každého počasia.

Španielsko zaostáva za Tureckom

Za jednu hru tu dáte od 15 do 400 eur, podľa ceny ale vyzerá aj ihrisko. Obrovské nedokončené rezorty pôsobia ako včelie úle, ktoré stavbári opustili počas krízy v roku 2008 z hodiny na hodinu.

Dosť depresívny výhľad. Všetky ihriská majú ale jedno spoločné – sú neuveriteľne dlhé, rozľahlé a kopcovité. Bez autíčok takmer nezdolateľné.

Prvé dva dni som ešte bola hrdinka, ale ďalšie by som bez dopravného prostriedku už neprežila.

Niektoré presuny na jamky mali aj niekoľko sto metrov alebo boli neuveriteľne strmé.

„Hral som golf po celom svete, ale tu v Španielsku sú ihriská podľa mňa zanedbané. Za týždeň som zažil maximálne dve kvalitné. Som prekvapený. Niektoré som tu hral dvakrát. Prvý a posledný,“ sklamane z presláveného golfového Španielska odchádza Bugino.

„Mne sa tu veľmi páčilo, aj keď ma Španielsko ako golfová krajina prekvapila v tom, ako zaostáva za Tureckom. Som dosť pohodlný človek. Energiu si radšej šetrím na dobré rany. V Turecku mi povedali o deviatej hráš a o nič viac sa nestaraj. V Španielsku takýto servis nedostanete. Nejako sa im tu nechce,“ skonštatuje amatér Miro s hendikepom 9,8.

Aj profesionál bol z niektorých ihrísk sklamaný. Mnohé boli premočené, alebo naopak vyschnuté, vo výstavbe, alebo neupravené a neošetrené.

„Ihrísk je tu naozaj veľa. Od absolútnej hrôzy, až po zázrak Valderramu. Určite si ich treba overiť dopredu. A nestačí len na internete. Na Španielov si treba naozaj dávať pozor. Napríklad na fotke vidíte bunkre s bielym pieskom, ale prvý biely piesok stretnete až na poslednej 18. jamke,“ upozorňuje Peter Švajlen, ktorý stále za najlepšie destinácie golfu považuje Floridu a Turecko.

„Španielsko je fajn, ale mne je bližšie Turecko. Má všetko dotiahnuté do perfekcionizmu. Tu sa napríklad vôbec nestarajú o okolie ihrísk. V Turecku v blízkosti ihriska nenájdete takpovediac ani omrvinku, nie to ešte neupravené bunkre. V Turecku vybehnú ráno o piatej a o ôsmej odpaľujete ako hráč na ET turnaji. V Španielsku príde recepčná ráno 20 minút pred plánovaným štartom a kto hrá golf vie, že je to problém,“ vysvetľuje Švajlen.

Luxus? Len pre prvých 300

Z profesionálnej European Tour odišiel v roku 2012, a to napriek tomu, že táto séria podujatí je snom každého golfistu.

„Zistil som, že to nie je to, čo očakávam od života. Po mesiaci v hoteli som si uvedomil, že lepšie to už pre mňa ako profesionálneho hráča na Tour nebude. Že to je stále cestovanie, bez možnosti vybudovať si doma zázemie,“ vysvetľuje.

Pri otázke, čo hovorí na skreslené predstavy ľudí, že hráči European Tour sú milionári, sa tak nahlas zasmeje, že sa obrátia hlavy turistov v neďaleko bare.

„No na európskej túre je to veľmi ďaleko od toho!“ hovorí Švajlen.

„Náklady na rok na European Tour sú asi stotisíc eur! A keď si pozriete, o aké výhry sa súťaží, golfisti často zarobia menej, aké sú ich náklady. Preto sú tam rok čo rok noví hráči, lebo mnoho z nich vypadne. Jednoducho na to nemajú.“

„Často z Tour hráči odchádzajú s veľkými dlhmi. Veľa z tých, ktorí sa tam udržia, iba prežívajú. Luxusný život vďaka golfu sa podarí maximálne prvým 300 hráčom svetového rebríčka,“ vysvetľuje.

Momentálne je vo svetovom rankingu 1 703 golfových hráčov.

Peter Švajlen pri milovanom golfe ostal. Venuje sa všetkému, čo golfový priemysel ponúka.

Od predaja golfových produktov, cez golfové zájazdy, až po trénovanie. Momentálne sa zoznamuje s pozíciou manažéra nového golfového rezortu na Slovensku.

Výstroj stojí maximálne 500 eur

V čom sú podľa neho slovenskí golfisti iní oproti zvyšku sveta?

„V zahraničí ľudia takmer vôbec neriešia hendikep a u nás sa za ním naháňajú. Pomaly ich nezaujíma, ako reálne hrajú, ale HCP musia mať čo najnižší. Ale to je problém všetkých nových golfových krajín. Na západe to ľudia hrajú hlavne preto, že ich to baví. U nás sa naháňame za číslom a už menej sa tešíme z hry,“ zamyslí sa profesionál, podľa ktorého to Česi už majú v hlavách viac upratané a majú dvakrát viac ihrísk ako my.

„Kvantitou ihrísk výrazne zaostávame, kvalitou sme porovnateľní. Ale čo je medzi Českom a Slovenskom naozaj iné, je názor, že golf je iba pre snobov,“ hovorí Švajlen.

„Našťastie, už to nie je také ako pred desiatimi rokmi, ale ešte si to veľa ľudí myslí. Realita je úplne niekde inde. Začiatočnícka golfová výstroj so všetkým stojí maximálne do 500 eur. Aj to som asi prehnal. Veď predpísané oblečenie nemusí byť značkové. Stačí, ak dodržiavate pravidlá. Nepotrebujete mať ani golfové topánky. Stačia tenisky. Platí to aj pri tričku s golierom. A niekde sú ročné poplatky za neobmedzený vstup na ihrisko 360 eur, čo je euro na deň.“

Nerád počúva aj výsmech, že načo sa golf ako šport hrá, keď predpisuje oblečenie. Napríklad, že na ihrisko vás v rifliach a bez trička s goliérom nepustia.

„Určite to nie je hra na módu. Je to šport a toto sú jeho pravidlá. Ako pri tenise na Wimbledone, kde hrajú v bielom. Tak ako majú svoje dresy volejbalisti či basketbalisti, majú aj golfisti.“

Golf nie len pre snobov

Peter Švajlen si myslí, že golfu na Slovensku nepomohlo ani to, že sa opäť stal olympijským športom. Nominovať do Ria de Janiero sa môžu iba profesionáli.

„Je to skôr o prístupe našej golfovej asociácie. Deťom by mala ukázať, že golf je úplne o niečom inom, ako stále to známe slovenské, že je to cenovo nedostupný šport pre snobov.“

Máme teraz na Slovensku nejaký talent, ktorý by raz mohol preraziť do sveta profesionálneho golfu? Máme vôbec šancu vychovať na European tour skvelého profesionálneho hráča?

„Najvyššie stupienky v golfovom svete? Toto nebudem komentovať,“ zasmeje sa Švajlen.

Čo človek musí urobiť, aby sa tam dostal? „Nemusí s golfom začínať ako batoľa. To určite nemá zmysel, ale do desiatich rokov začať musí. Ale hlavne to toho hráča musí baviť. Musí to chcieť sám. Sám musí chcieť trénovať, zdokonaľovať sa, jednoducho sa naučiť milovať tú hru a mať chuť stále napredovať a víťaziť. To platí všade na svete aj v USA, kde je golf na vysokej špičke športových mét.”

Kontaktný formulár



O mne

Jeden z najúspešnejších slovenských golfistov. 6-násobný majster Slovenska v golfe. Víťaz slovenského profesionálneho rebríčka v rokoch 2011-2015. Profesionál roka 2015. Prvý slovenský profesionál, ktorý vyhral profesionálny turnaj mimo územia Slovenska. Spoluzakladateľ a hlavný profesionál Best Swing Golf Academy.

Kontakty

PETER ŠVAJLEN
Golfový profesionál

peter@petersvajlen.com
+421 905 335 501