Vhodný fitting na palice

|
20. novembra 2010
|

Väčšina ľudí, ktorí sa pozrú do môjho bagu, sú veľmi prekvapení, keď tam nájdu staré palice. Môj driver a trojka drevo sú relatívne nové, ale železá a hybrid majú už niekoľko rokov. Vyskúšal som už veľa značiek a nových modelov, ale žiadne mi nesedeli ako tie, ktoré teraz používam. Za posledné dva roky som si kúpil Titleist ZM a MB železá s presvedčením, že budú prinajmenšom také dobré ako 731 PM čo mám. Žiadne z tých kombinácií, ktoré  som si kúpil, sa mi ale nehodili.

Väčšina hráčov, s ktorými som hral na medzinárodných turnajoch, boli na oficiálnom fittovaní. Ja som takú možnosť nikdy nemal okrem jednoduchého namerania dĺžky palice, lie, a veľkosti gripu. Veľa šťastia som nemal ani na demo-dňoch, na ktorých som bol. Väčšina ľaváckych palíc, ktoré tam predajcovia mali, boli pre víkendových a nie pre výkonnostných hráčov. Takže kupovanie nových palíc bol pre mňa väčšinou pokus/omyl. Väčšina palíc, ktoré som kúpil, skončili nakoniec v garáži lebo spadali do kategórie omyl. Až do Czech Open som bol presvedčený, že palice, ktoré mám sa mi celkom dobre hodia. Keď som hral s ostatnými profíkmi, tak ich loptička takmer nebola ovplyvnená, keď hrali do vetra. Moja trajektória lopty bolo odlišná od ostatných hráčov. Moja lopta viac stúpala a rýchlejšie stratila svoju rýchlosť. To isté som si všimol u niektorých hráčov na turnaji Cypress Lakes Open, ktorý som nedávno hral. Keď som sa opýtal hráčov ako si vyberali palice, každý mi povedal to isté: všetci boli fittovaní na optimálnu trajektóriu.

Hneď po turnaji som sa začal zaujímať o miesta v okolí, kde by som si aj ja mohol vyskúšať palice na launch monitore. Našiel som jedno miesto v Oklahoma City, ktoré ponúka možnosť vyskúšať si palice od viacerých firiem s mnohými rôznymi kombináciami shaftov. Najskôr som na launch monitore vyskúšal svoje staré palice a zistil som, že som vôbec nebol blízko optimálnej trajektórie. Napríklad môj driver mal nízky launch a priveľa rotácie. Po tom ako som vyskúšal zopár hlavíc s rôznymi shaftami, našiel som pre mňa najlepší fit. Podobný scenár bol aj s ostatnými palicami. Každému môžem len odporučiť nájsť vhodné miesto, kde majú dostatočný počet palíc a vhodnú technológiu na nájdenie vhodnej palice pre individuálne potreby. Ja osobne sa už neviem dočkať, keď mi prídu nové palice a keď s nimi budem môcť hrať na ihrisku.

Kontaktný formulár



O mne

Jeden z najúspešnejších slovenských golfistov. 6-násobný majster Slovenska v golfe. Víťaz slovenského profesionálneho rebríčka v rokoch 2011-2015. Profesionál roka 2015. Prvý slovenský profesionál, ktorý vyhral profesionálny turnaj mimo územia Slovenska. Spoluzakladateľ a hlavný profesionál Best Swing Golf Academy.

Kontakty

PETER ŠVAJLEN
Golfový profesionál

peter@petersvajlen.com
+421 905 335 501